Stroom en gas welke vorm van energie gebruik je om te koken? Dat is de vraag. Tenminste, als je erover denkt een nieuwe kookplaat aan te bieden. Gas wordt al lang beschouwd als de beste optie om te koken. Maar inductie, die op elektriciteit werkt, is ontworpen om warmteverlies te beperken. Inductiekoken is goedkoper dan koken op een conventionele elektrische plaat.
Maar deze manier van koken zou voordeliger, veiliger, gezonder en gebruiksvriendelijker zijn dan koken op gas. Maar is het waar? Is koken met inductie echt beter dan koken met gas? Ook kijken we naar manieren om je nieuwe inboedel meteen te verzekeren indien er schade optreed, je kunt namelijk een inboedelverzekering vergelijker gebruiken om direct te zien hoe je je inboedel goed kunt dekken.
Hoe Werkt Inductie? En Hoe Kun Je Er Energie Mee Besparen
Voordat we de twee soorten koken vergelijken, moeten we de werking van een inductiekookplaat onderzoeken. Een inductieplaat bestaat onder andere uit elektrische spoelen die elektromagnetische golven opwekken . Zodra je de kookplaat, een ferromagnetische pan, opdoet, worden de golven een elektromagnetisch veld dat alleen de pan verwarmt . Het werkt ook in de tegenovergestelde richting: door de magnetische pan van de plaat te verwijderen, verdwijnt het elektromagnetische veld en koelt de inductieplaat onmiddellijk.
Koken Met Inductie Is Goedkoper Dan Koken Met Gas Omdat Je Makkelijk Op Energie Bespaart
Prijs is vaak de belangrijkste factor bij het kiezen tussen inductie en gas. Het is logisch en over het algemeen goed voor het algemeen belang. Want als er op energieniveau iets goed is voor de portefeuille, is het ook goed voor het klimaat. Om erachter te komen welke van de twee opties, inductie of gas, de goedkoopste is, zijn er een aantal dingen om te overwegen.
Een inductiekookplaat is duurder dan een fornuis. Deze dure aanschafprijs wordt echter gecompenseerd door het hoge rendement : met een inductiekookplaat verwarmt 90% van de opgewekte energie de kachel. Er is bijna geen warmteverlies. Bij een gashaard is het maximaal 60% van de gegenereerde energie die de pan verwarmt. Dankzij een inductiekookplaat is uw energieverbruik veel lager dan bij een gasfornuis .